Werkproces Mentorschap

1. Aanmelding en Intake

Bij de aanmelding wordt een afspraak gemaakt voor een intakegesprek bij de betrokkene thuis of indien gewenst bij een instelling. In dit gesprek maken we kennis met elkaar en bekijken we of mentorschap een goede oplossing is. Bij het intakegesprek worden het intakeformulier ingevuld en ondertekend. De aanvraagformulieren voor mentorschap kunnen we samen invullen indien nodig.

2. Indiening Rechtbank

Nadat alle formulieren en documenten * zijn ondertekend en aangeleverd bij ons, kan het verzoek mentorschap bij de Rechtbank worden ingediend. De betrokkenen ontvangt van de rechtbank een rekening, dit zijn de griffiekosten. Hoe hoog deze kosten zijn kunt u vinden op de website van de rechtspraak. Binnen 6 tot 8 weken ontvangen we een uitnodiging van de rechtbank om de aanvraag op zitting te bespreken met de kantonrechter. 

*Verzoek mentorschap, akkoordverklaringen familie, CIZ indicatie indien aanwezig, sociaal verslag van bijvoorbeeld een hulpverlener, medische verklaring van bijvoorbeeld een arts, bereidverklaring mentor.

3. Aanvang mentorschap

Indien het mentorschap wordt uitgesproken door de kantonrechter ontvangt betrokkene en mentor hiervan een beschikking van de rechtbank. Vanaf dit moment gaat hert mentorschap van start.

4. Mentor gaat aan de slag

De mentor komt op huisbezoek en overlegt met betrokkene wat nodig is. De mentor neem contact met op belangrijke personen van betrokkene om deze te informeren over het uitgesproken mentorschap. De mentor vraagt medische informatie op zoals bijvoorbeeld verslagen van de hulpverlener. de mentor is aanwezig bij belangrijke gesprekken als het gaat om verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling.

5. Contact momenten

De mentor heeft minimaal eens per 2 maanden contact met betrokkene om te kijken hoe het gaat  en wat er moet gebeuren.

6.  Beëindiging mentorschap

Het mentorschap wordt uitgesproken voor onbepaalde tijd.

Het mentorschap eindigt per direct wanneer berrokkene is overleden.

Betrokkene kan een verzoek tot beëindiging indienen in overleg met de mentor om het mentorschap te beëindigen wanneer betrokkene weer in staat is om zijn eigen belangen te behartigen. De kantonrechter beslist of het mentorschap beëindigt kan worden. Hiervan ontvangt betrokkene en mentor een beschikking van de rechtbank.

7. Beloning

De beloning die de mentor toekomt voor de uitvoering van de werkzaamheden is vastgesteld door het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK) en geldt voor alle professionele mentoren. Bij het in rekening brengen van deze beloning zal de mentor betrokkene informeren of deze kosten zelf dient te betalen, of dat hiervoor Bijzondere Bijstand via de gemeente aangevraagd zal worden. Bij twijfel zal Bijzondere Bijstand bij de gemeente van inschrijving aangevraagd kunnen worden door betrokkene of eventueel bewindvoerder van betrokkene.

8. Privacy

De gegevens van de betrokkene worden opgenomen in de cliëntenregistratie van MR BeschermingsBewind. De Wet Persoonsregistratie is hierop van toepassing.
Dit betekent dat onbevoegden geen toegang krijgen tot deze gegevens. Deze gegevens worden alleen door de mentor gebruikt en verstrekt aan derden, indien dit in het belang van betrokkene is of indien dit voortvloeit uit de aard van de
werkzaamheden als mentor

9. Rapportage rechtbank

Jaarlijks dient de mentor een rapportage in bij de rechtbank om verantwoording af te leggen over het afgelopen jaar. Deze rapportage wordt besproken met betrokkene.

10. Bereikbaarheid

De mentor is op maandag tot en met donderdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur en 13.30 uur tot 17.00 telefonisch bereikbaar voor betrokkene. Tevens kan betrokkene altijd schriftelijk en per e-mail/what's app benaderd worden.

Bij spoed is de mentor elke dag bereikbaar van 08.00 uur tot 22.00 uur. Spreek de voicemail in of stuur een email of what's app bericht waarom er sprake is van de spoedeisendheid.

11. Continuïteit en ondersteuning

Hiervoor heeft MR BeschermingsBewind een waarnememingsovereenkomst gesloten met mw. Jessica van Kuyen van Flevomentor. De betrokkene van MR BeschermingsBewind wordt terstond op de hoogte gebracht van de waarneming, bereikbaarheid en verwachte tijdsduur van de waarneming. Zodra de mentor van MR BeschermingsBewind weer beschikbaar is, wordt ook dit medegedeeld aan de rechthebbenden en eindigt de waarneming door de vervangend mentor.

12. Klachtenprocedure

Indien er klachten of bezwaren zijn tegen de mentor  dient in eerst instantie gehandeld te worden volgens de door de mentor ter beschikking gestelde Klachtenprocedure.